9.10.2023

Padání vlasů – typy a důvody

Vlasy rostou a padají. Je to běžný proces. Každému však rostou jinak dlouho a padají v různé míře. Co dělat, když začnou padat více? Jak padání předejít a dá se mu vyhnout? Praktické rady k padání vlasů a rozdělení typů padání vlasů najdete níže.

Co je normální padání vlasů?

Běžný život vlasu trvá 2–6 let a stále se opakuje: z jednoho vlasového lůžka vyrůstá za normální situace po vypadnutí vždy vlas nový. Každý člověk má na hlavě průměrně 100–120 tisíc vlasů, které rostou rychlostí zhruba 1 cm za měsíc. Za standardní vypadávání se považuje 20–50 vlasů denně při jejich úpravě, česání a mytí. Při padání jde ale hlavně o váš pocit – vy sami nejlépe víte, jak vypadá váš denní výpadek vlasů a poznáte, že se zvýšil.

Typy padání vlasů

  • Standardní denní výpadek jsme si ohraničili jako 20–50 vlasů. Zvýšený denní výpadek v rozmezí do 100 vypadaných vlasů přichází na podzim a na jaře. Jde o dočasný stav, který do dvou měsíců ustane. Říká se mu také vlasová obnova, u zvířat známá jako přesrsťování. Po horkém létě nebo po náročné zimě zkrátka pokožka hlavy potřebuje úlevu, a tak ji opustí vzrostlé vlasy a začnou růst nové, takzvané podrosty.
  • Podobně probíhá obnova vlasů u žen po porodu a po přechodu, kdy se dramaticky sníží hladina hormonu estrogen. Na tuto změnu reagují vlasy opět tím, že jich vypadá více naráz. Zároveň i zde by mělo dojít k přirozené obnově a nové vlasy už při vypadávání podrůstat.
  • Dědičné plešatění, které se týká mužů stejně jako žen, nám může připadat přirozené. Jde však o onemocnění s označením androgenetická alopecie. Velkou roli při něm hraje genetika. Tento typ řídnutí vlasového porostu lze pouze brzdit, protože při něm vlasové váčky produkující nové vlasy zanikají . V pozdějších stádiích ho tedy můžeme řešit úspěšně, avšak radikálně – pomocí transplantace vlasů.
  • Alopecie je chorobný výpadek vlasů, onemocnění vysvětlované jako snížené množství vlasů a chlupů – postihuje všechny brvy na těle včetně řas a obočí. Alopecií je mnoho druhů, mezi nejznámější patří alopecie areáta, čili lysá ohraničená kolečka o různém průměru. Nebo autoimunitní onemocnění alopecie totalis, při němž pacientovi vypadá veškeré ochlupení.

Kdy vyhledat trichologa, odborníka na padání vlasů?

Pokud pozorujeme padání ve větší míře, např. více vlasů přes den na oblečení, ráno na polštáři, na podlaze v koupelně, nebo nám prosvítá pokožka skrze vlasy a tvoří se kouty či kolečka. Padání přetrvává déle než dva měsíce a nepřirůstají nové krátké vlasy. Opravdový problém nastává ve chvíli, kdy začnou vlasy řídnout nápadně, nebo ztrácíme-li je po trsech. Čím dříve začnete stav řešit, tím rychleji a úspěšněji se s ním dá bojovat.

Mezi nejčastější příčiny padání vlasů patří:

  • špatná životospráva, poruchy spánku
  • stres, nemoci, metabolické poruchy
  • disfunkce štítné žlázy
  • hormonální změny
  • některé typy léků a hormonální antikoncepce nebo její časté střídání či vysazování
  • u mužů hraje velkou roli dědičnost

Co mohu udělat proti padání vlasů?

Vždy je důležité pátrat po příčině. Když je zřejmá, odstraňte ji = dobře spěje, zdravě se stravujte, dodržujte pitný režim, doplňujte tělu potřebné vitaminy a minerály, buďte v klidu a nestresujte se… Lehce se to čte, hůře dodržuje, my víme. Tedy pokud si s řešením situace nevíte rady, obraťte se na odborníky.

Tricholog za pomoci mikrokamery vypracuje rozbor vašich vlasů a vlasové pokožky a díky řízenému rozhovoru spolu s vámi nalezne příčinu daného problému s vlasy. Trichologie pohlíží na jakýkoliv problém s vlasy a vlasovou pokožkou komplexně, zohledňuje mnoho faktorů a pátrá po pravé příčině. Teprve po jejím zjištění lze nastavit efektivní léčbu a péči sestavenou na míru konkrétnímu případu.

Důležitá je prevence

Není dobré čekat, až to začne. Pokud víte, že na sezónní padání trpíte, nebo že vás čeká velký výdej energie, těžké životní období apod., je dobré se padání vlasů bránit.

Hledejte kvalitní trichologické přípravky s obsahem látek podporujících prokrvení pokožky hlavy, které ale nevysušují a nedráždí. Přípravky z řady Anti-caduta zastavují padání a brání jeho nástupu.

Dále je dobré podpořit růst také zevnitř, a to vhodnou kombinací dobře vstřebatelných potravinových doplňků Glycovit Derma H.

Trápí-li vás kromě padání také jiný problém týkající se kvality pokožky hlavy (lupy, maz, seborea), může to spolu souviset. Pravidelná a správně nastavená hygiena hlavy je při vypadávání vlasů opravdu důležitá. Obraťte se proto na odborníka a promluvte si také o tomto tématu. Těšíme se na vaši návštěvu.

Zajímavosti

  • Příčiny alopecie zatím nejsou známy, ale jak s onemocněním bojovat, ano. Klinické studie dokazují, že pravidelné užívání léčebné kúry Anti-caduta zastavuje padání a podporuje růst vlasů. 
  • Síla, kvalita a hustota vlasů závisí na genetických faktorech (dědičnosti), tedy nedá se ovlivnit či přenastavit.
  • Vlasy jsou přímým produktem kůže. Odráží se v nich její zdraví, prokrvenost a hydratace.
  • Nadměrná produkce mazu v mazových žlázách na pokožce hlavy je jeden z faktorů vedoucí ke zvýšenému padání vlasů.