28.10.2020

Vliv těhotenství a porodu na naše vlasy

Za vším hledejme hormony

Chystáte se otěhotnět a máte problémy s vlasy? Jste maminka, kojíte a denně se potýkáte s chomáčem na kartáči? Nebo máte porod už dávno za sebou, děti odrostlé, a přitom vaše vlasy nejsou to, co bývaly? Nebojte se své problémy, ale i plány na stravování a všeobecnou přípravu na těhotenství, řešit s odborníkem. S vypadáváním vlasů během těhotenství, a hlavně po porodu, se setkává mnoho žen. Ve většině případů však není potřeba se obávat, jde o přirozený biologický proces, který vyvolává změna hladiny hormonů a kterému lze prevencí předcházet.

Co se děje s vlasy během těhotenství?

V období 2.–3. měsíce těhotenství se v těle matky odehrává hormonální změna, která mimo jiné stimuluje růst vlasů. Způsobuje prodloužení poslední fáze života vlasu, tedy fázi vypadávání – na hlavě zůstávají i vlasy, které by již přirozeně samy vypadly. Proto se zdá, že vlasy houstnou a nabývají na objemu. Po porodu naopak naši hlavu všechny takto „uměle“ udržované vlasy opouštějí, a tak za jeden den můžeme na kartáči posbírat dvoj až trojnásobek normální denní dávky vypadaných vlasů (tj. normál cca 50 vlasů, po porodu cca 150 vlasů). Přibližně do roku od porodu by se mělo vše vrátit do stavu, jaký byl před těhotenstvím, je však dobré tento cyklus podpořit správnými přípravky.

Samotný porod i následné kojení má na vlasy vliv

Ať už váš porod probíhal hladce, nebo je pro vás stresující vzpomínkou, pro tělo ženy je takový akt velmi namáhavý. V těle se po porodu opět mění hladina estrogenu a dalších hormonů, které udržovaly těhulku v dobré kondici. Žena tak naráz přichází o dosavadní doping a naopak pro ni nastává období dlouhodobého vyčerpání (nedostatek spánku a jeho přerušování kojením, nervozita z toho, zda vše zvládne, a strach o miminko). K tomu přidejme hravý zákon o zachování druhu, který zařídil, aby vše dobré postoupilo matčino tělo dítěti. Logickým závěrem tedy je, že matka musí své tělo vyživit dvakrát tolik. A to ideálně již v období těhotenství, aby nejen vlasy, ale i nehty a pokožka měla dostatek tolik potřebných živin.

Jak předejít vypadávání vlasů již v těhotenství?

Nejlepší obranou je prevence. Jak jsme psali výše, je dobré s ní začít již v těhotenství. Doplňovat vitaminy, minerály a stopové prvky. Pro správný vývoj plodu je také přínosná kyselina listová. Tím, že doplníme, co našemu tělu chybí, vytvoříme dokonalou základnu jak pro růst zdravých a silných vlasů, tak platformu, ze které pak děťátko bude moct brát vše potřebné.

Co si dopřát

  • vitaminy – ovoce a zeleninu
  • bílkoviny – maso, mléko
  • omega 3 mastné kyseliny – ryby, ořechy
  • vitamin D – pobyt na slunci
  • železo
  • kvalitní spánek
  • žádný stres (nebo alespoň minimální)

Na co si dát pozor

Ženy, které mají běžně problémy s vlasy či vlasovou pokožkou, by měly při plánování těhotenství zvýšeně dbát o čistotu a zdraví této oblasti. Řešíte-li problémy jako:

  • lupy
  • mastnou pokožku
  • vypadávání a řídnutí vlasů
  • lámavé a třepivé vlasy

Vyhledejte odborného trichologa, který poradí, jak problémy účinně řešit ještě před porodem. Padaní vlasů v těhotenství a po porodu by se nemělo nechat bez povšimnutí, většinou stačí správně zacílit trichologickou léčbu a tím předejít dalším problémům.

Pokud padají vlasy během kojení – ještě není pozdě to vyřešit, kdy už je pozdě?