24.8.2023

Pocení a vlasy

Trápí vás v létě pocit mastných vlasů, těžké a zplihlé vlasy a napnutá pokožka hlavy? Chodíte často do fitka nebo se zkrátka potýkáte s nadměrným pocením? Poradíme, jak na to, aby vaše vlasy vypadaly stále skvěle, i když horko ještě nepolevilo.

Pot nebo maz?

Klienti k nám během letních dnů často přicházejí s tím, že se jejich vlasy více mastí. Při kontrole pokožky trichologickou kamerou však zvýšenou produkci mazu nenajdeme. Jak to? Mastné vlasy totiž vypadají podobně jako zpocené. Od hlavy jsou lesklé, slepují se do pramínků, účes plihne a vlasy pocitově i reálně ztěžknou. Tím trpí i pokožka hlavy. Je v napětí a může dokonce bolet, protože svaly, které vlasy drží přirozeně od hlavy, aby pokožka větrala, mastné nebo zpocené vlasy neuzvednou. Pokožka hlavy se pak v horku zapařuje a rychleji se tvoří mikroorganismy.

Jak poznáte, zda se vám vlasy mastí nebo potí? Zkuste jednoduše mokré vlasy u pokožky hlavy vysušit fénem. Zpocené vlasy uschnou, mastné vlasy zůstanou stejné. Tento trik se obzvlášť hodí, pokud se potíte přes noc, ve fitku nebo chodíte běhat. Nelze to tak dělat pět dní po sobě, ale třeba dva? Proč ne. Jeden den si vlasy umyjete, další dva prosušíte a čtvrtý opět umyjete. Šetříte vodu i svoji pokožku, která nemusí časté mytí dobře snášet.

Škodí každodenní mytí vlasů?

Správně zvolené produkty, šetrné k pokožce hlavy i vlasům, můžete bez obav používat každý den. Vynechejte však šampony z drogerie na barvené a odbarvené vlasy, např. tak zvaný fialový šampon. Mají sice pozitivní vliv na pigment vlasů, ale pokožku hlavy mohou přesušovat. Stejně tak šampony pro očistu nebo prokrvení pokožky. Samo horko pokožku prokrvuje a časté pocení čistí. Proto volte univerzální, výživné a hydratační přípravky.

Věděli jste, že střídání teplot podporuje tvorbu potu více než celodenní vedro?

Při každodenním mytí sáhněte po výživných a hydratačních šamponech, které vaše vlasy ochrání před horkem a střídáním teplot. S blížícím se babím létem totiž ranní teploty nutí vzít si mikinu, ale v poledne se nám sluníčko připomíná plnou silou.

  • Clinical Derm Derma-oil je neutrální hydratační šampon pro každodenní mytí, pro muže, ženy i děti
  • Clinical Derm Protettivo obsahuje výživné proteiny a výtažek z rostliny Amla, který regeneruje vlasy do hloubky
  • Mastné vlasy vyžadují speciální šampon, podle druhu mazu, pokud si nevíte rady s výběrem, navštivte svého trichologa

Zvýšené pocení i maštění vlasů dokáže pozitivně ovlivnit také potravinový doplněk stravy Glycovit Derma SP3, který má detoxikační a očistné účinky. Reguluje tvorbu potu a mazu a zároveň podporuje růst zdravých a pevných vlasů, nehtů i pokožky.