15.1.2023

Mastné vlasy nebo mastná pokožka hlavy?

Věděli jste, že se vlasy primárně mastí od pokožky hlavy a ne vnějšími vlivy na délky vlasů? Je pro vás novinkou, že existují tři typy mastných vlasů způsobuje je tukový, olejový nebo potní maz. Začtěte se do informací, které vám pomohou rozklíčovat příčinu mastících se vlasů. Hlavní je umět se svým typem vlasů správně a pravidelně pracovat.

Mazotok neboli kožní maz

je pro vlas důležitý, vytváří hydrolipidní film, který vlas chrání, činí ho nepropustným a dodává mu lesk. Nadmíra mazu je však pro růst vlasu překážkou. Usazuje se u kořínku vlasu a ten slábne. Zároveň také putuje po délce vlasu, obaluje ho a zatěžkává, proto jsou mastné vlasy často zplihlé již druhý den po umytí, elektrizují nebo nedrží tvar účesu.

Možná vás však trápí různé kombinace problémů s vlasy, jako jsou mastné vlasy u kořínků a suché délky. Nebo vlasy odbarvujete a tak jsou křehké, lámavé, ale přesto mastné? Chcete svým vlasům dodat výživu, jenže ta se k vlasu přes maz nedostane? Jak na tyto problémy vám nejlépe poradí tricholog, ale primárně jde o to, že nesmíte chtít všechno hned.

Základní typy mazu jsou tři

Tukový mazotok vytváří jakési malé „kuličky“, částečky tuhého až voskovitého mazu. Primárně se částečky usazují u kořínku vlasu. Po uvolnění putují po délce vlasů, a tak občas člověka vyděsí, že vypadají jako hnidy vší, nebo je považuje za suché lupy. Kůže může být v místě tvorby mazu mastná, vlas je však často normální, někdy až suchý  v závislosti na péči o délky vlasů. U tukového typu mazotoku je obzvláště důležité rozdělovat péči o pokožku hlavy a kúru na délky vlasů.

Olejový mazotok se po pokožce hlavy a vlasech spíše „rozlévá“. Vlasy jsou ztěžklé, slepují se do pramínků a nedrží účes. Maz brání výživě folikulu i vlasového stvolu, protože přes něj nepronikne tam, kde ji vlas potřebuje. Lidé mají potřebu si vlasy mýt denně, což ale může dráždit a narušovat pokožku hlavy.

Potní mazotok je maz smíšený s potem nadměrně vylučovaným z potních žláz. Pot zatěžkává vlasy ještě více než samotný nadměrný maz, protože mění pH pokožky hlavy. Z hlediska estetiky může být tento typ mazotoku i cítit, a proto bývá i více nepříjemný.

Vyvracíme mýty o mastných vlasech

  • Mastná pokožka hlavy neznamená nutně mastné vlasy. Např. u tukového mazotoku bývají vlasy naopak často suché.
  • Na mastné vlasy je lepší suchý šampon. Suchý šampon na vlasech a na pokožce hlavy ulpívá, mastnotu pouze zamaskuje. Problém maštění nevyřeší.
  • Nejlepší je mýt mastné vlasy kopřivovým šamponem. Kopřivy mají seboregulační účinek, zároveň ale pokožku vysušují, a ta naopak jako obrannou reakci zvyšuje produkci mazu. Dlouhodobé užívání pouze kopřivového šamponu proto není vhodné.
  • Vlasy se mi nemastí, a tak nemůžu mít problém s mazotoky. Zvýšená produkce mazu se vytváří i lokálně, nemusí zasahovat celou plochu hlavy a celé délky vlasů. Je proto dobré na mastných místech pečovat o pokožku pečlivěji, odstraňovat přebytečný maz například peelingem.
  • Maštění vlasů je jen estetický problém. Naopak, přebytek mazu může bránit růstu zdravých vlasů a ucpávat folikuly tak, že dojde k nadměrnému padání vlasů.

Nevíte si rady s cyklickým maštěním vlasů? Přijďte na trichologické vyšetření, poradíme vám, jak s vaším typem vlasů pracovat trichologické vyšetření odhalí pravou podstatu problému a můžeme společně nastavit řešení.