7.12.2021

Vliv nemoci covid-19 na kvalitu a padání vlasů

(z tiskové zprávy Clinical Hair&Health, prosinec 2021, Praha)

Na podzim se potýkáme se zvýšeným padáním vlasů. Jedním z důvodů je například úbytek vitaminů ve stravě a snížený příjem vitaminu D ze slunečního záření. Stále se však výpadek pohybuje mezi 30 až 50 vlasy denně. Pokud je výpadek masivnější, nebo ojedinělý, je na místě zjišťovat příčinu trichologickým vyšetřením.

Proti padání vlasů v několika krocích

  • Dobré prokrvení pokožky hlavy
    masáží či peelingem podporuje růstový proces vlasů.
  • Čistá pokožka hlavy
    dopřává prostor pro nové vlasy.
  • Hydratace
    vlasu pomocí kolagenu i celého organismu správným pitným režimem.
  • Dermokosmetické přípravky na vlasy,
    které je nezatěžují (bez SLS, SLES, parabenů, niklu) a dostatečně vyživují.

Příčinou padání vlasů může být zánětlivé onemocnění

Zánět v těle vyvolává obrannou  reakci, která kromě jiného spotřebovává větší množství vitaminu C a D a buněčné energie. Průvodní jev zánětu – horečka – zužuje cévy a zvyšuje pocení, proto při zánětech trpí organismus dehydratací a špatným prokrvením koncových kapilár (např. v konečcích prstů, zubech nebo vlasových folikulech).

Pokožka hlavy je špatně prokrvená, cévy kolem cibulky vlasu zúžené, proto kořínek atrofuje a do druhé fáze životního cyklu, tzv. katagenu, přechází větší množství vlasů, než je obvyklé. Během katagenu se vlas oddělí od zdroje výživy a zhruba měsíc stagnuje. Další měsíc pak vlas vypadává a vlasový folikul zůstává prázdný (tzv. telogen). Proto si lidé často neuvědomí, že za zvýšeným výpadkem tzv. telogenem effluvium stojí onemocnění, které prodělali ze subjektivního hlediska „již dávno“ – před dvěma či třemi měsíci.

Telogen effluvium = dočasná masivní ztráta vlasů

je označení pro dočasnou masivní ztrátu vlasů. Jde o zvýšení počtu vlasů v katagenní a následně telogenní fázi života vlasu. A to z důvodu vyčerpání zásob výživy vlasu např. z důvodu nemoci (horečnatá a zánětlivá onemocnění, autoimunitní onemocnění, dlouhodobé nemoci), špatné výživy (přísná nebo nezdravá dieta, poruchy příjmu potravy apod.) nebo jiného náhlého oslabení organismu člověka – hormonální nerovnováha apod. Ztráta vlasů není finální, růstový proces se sám obnoví, pokud se organismu dostane potřebných vitaminů, minerálů a prokrvení vlasových buněk. Při řešení telogenu effluvium hraje roli čas, tedy to, jak dlouho je vlasový folikul nečinný. Čím dříve začne klient padání vlasů řešit, tím účinněji dokáže trichologická kúra podpořit růst nových vlasů.

Interní klinická studie o padání vlasů v důsledku covidu říká,

že úbytek vlasů a onemocnění covid-19 spolu souvisí. Studie probíhala od 1. 1. 2021 do 31. 10. 2021 na vzorku 479 klientů – 79 mužů a 400 žen (z celkového poměru návštěvnosti kliniky 33 % mužů : 67 % žen). Všichni členové vzorku přišli na kliniku s problémem padání vlasů. 388 z nich prodělalo vědomě nemoc covid-19, tj. 81 % (17 mužů, 371 žen). A to napříč věkovými kategoriemi. Nejčastěji od 20 do 60 let. Nejmladšímu klientovi jsou 3 roky, nejstaršímu 85 let. První případ padání vlasů ve spojitosti s covid-19 jsme však zaznamenali již v březnu 2020.

Závažnost průběhu onemocnění se přímo úměrně odráží na funkci vlasového folikulu. Od dehydratace vlasového stvolu a pokožky hlavy, přes lámavost vlasů a nadměrný denní výpadek (více než 50 vlasů denně),
až po lysiny a různé druhy alopecie. Zároveň je třeba veřejnost upozornit na fakt, že
onemocnění covid-19 padání vlasů přímo nezpůsobuje. Oslabuje organismus a může
mít za následek padání vlasů jakožto tzv. vedlejší příznak s pozdním nástupem
.

Trichologická kúra vs. univerzální prostředky

Většina lidí při problému s padáním vlasů sáhne po potravinových doplňcích a kosmetice doporučované v lékárnách.

Kvalitní potravinové doplňky stravy proti padání pomáhají, vyživují vlasy, nehty a celkově kůži s jejími deriváty, které mrazem a střídáním teplot v zimním období trpí. Z našich produktů doporučujeme Glycovit Derma H, který svým složením účinně brání padání vlasů a podporuje imunitu organismu. Obsahuje např. selen, zinek a také vitamin C, který napomáhá obranyschopnosti organismu a podporuje vstřebávání železa. Vitamin E chránící buňky před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. L-cystin (aminokyselina podílející se na tvorbě nehtů a vlasů) spolu s L-methioninem (esenciální aminokyselinou podporující syntézu cysteinu) vytváří elastické konstrukční prvky nehtů a vlasů. Vitamin A reguluje syntézu keratinu a posiluje buněčné membrány, a tak napomáhá udržovat pružnost kůže a brání jejímu vysušování.

Pro obnovu funkce vlasového folikulu je kromě doplnění vitaminů a minerálů důležitá čistá a prokrvená pokožka hlavy. Přípravky značky Vivipharma řady Anti-caduta obsahují např. výtažky z hematitu či mentolu, které podporují cirkulaci krve, správný metabolismus folikulu a dodávají potřebnou buněčnou energii. Funkci folikulu napomáhá i očista pomocí peelingu s koloidním stříbrem nebo zlatem – v závislosti na vlastnostech pokožky hlavy klienta. Zároveň doporučujeme hydratovat jak vlasový stvol, tak i organismus jako celek a používat dermo kosmetické přípravky určené pro daný typ vlasů. Přípravky značky Vivipharma vlasy ani pokožku nezatěžují (bez SLS, SLES, parabenů, niklu) a dostatečně je vyživují.

S výběrem správných přípravků je dobré se obrátit na trichologickou poradnu. Každý typ vlasů (lámavé, se suchými nebo mastnými lupy, s citlivou pokožkou atd.) vyžaduje speciální nastavení léčebné kúry zohledňující potřeby konkrétního klienta.

Řešením padání vlasů je pečlivá aplikace kúry

Základním pilířem společnosti Clinical je kvalitní a otevřená komunikace s klientem. Vysvětlení principů domácí péče o vlasy je součástí každé konzultace. Stejně tak osvětlení specifik používání přírodních koncentrovaných přípravků značky Vivipharma (bez niklu, SLS, SLES a parabenů). Z důvodu karantén mohou probíhat konzultace a kontroly i po telefonu a nákup doporučené kúry lze provést přes e-shop. Snažíme se o dostupnost informací a služeb kliniky v maximální možné míře i na dálku.

Z osobních kontrol a statistik kliniky vyplývá, že správně užívaná trichologická kúra dokáže účinně zastavit padání vlasů v důsledku nemoci již po měsíci.