7.2.2022

Přiznat barvu a šedivět nebo barvit a dobarvovat?

Průzkum u našich klientů, kadeřníků i médií ukazuje, že rok 2021 přinesl stříbrný příliv. Odstartoval ho už rok předchozí, rok zavřených kadeřnictví a domácího barvení. Mnoho žen si netrouflo použít barvy koupené v drogeriích a zkrátka čekalo, až situace dovolí návštěvu odborníka, který jim zamaskuje šedivé odrosty. Čekání však přineslo stříbro a to mají ženy rády, nebo ne?

#sedevlasy jsou přirozené, ale mužům se na ženách šediny nelíbí

Na sociálních sítích se stále častěji objevuje hashtag označující hrdé nositelky šedin. Jednou z nich je i naše milá školitelka Metabolic Balance Cordeus Barbora Wolfová: „Je to vlastně takové odhalení duchovní pravdy o tom, kdo jsme, bez štítků, soudů a masek jakéhokoliv druhu. A je to proces, nejde to jen tak, lusknutím prstu.“ Na šediny někdo čeká, někdo si už v mládí vlasy barví na platinu, a někdo se zkrátka v šedé necítí dobře. Ať už sám o sobě, nebo ho od barvy zrazuje okolí. Zatímco šediny u mužů jsou všeobecně považovány za sexy, u žen se bílé vlasy očekávají až v pokročilém stáří.

Proč vlasy šediví? Postupné šedivění je normální.

Šedivění je způsobeno postupným snížením tvorby melaninu (pigmentových zrn při vlasovém folikulu), a to primárně v závislosti na věku člověka. Produkci melaninu snižuje také stres, kouření, funkce štítné žlázy nebo chudokrevnost z nedostatku vitaminu B12, proto není šedivění přímo úměrné věku, ale v závislosti na zmíněných faktorech může nastat dříve. Barva vlasů je dána geneticky, průměrně se první šedé vlasy objevují kolem 30. roku života. V padesáti má „průměrný“ Evropan šedivých 50 % vlasového porostu.

Jak na to, aby šediny vypadaly dobře?

Možná právě vy toužíte po přirozené barvě a bojíte se, že vlasy budou žluté, šedě melírované, zkrátka nehezké. Odstín šedi závisí na původní barvě melaninu. Feomelanin, čili vlasy blond a zrz blednou do stříbrné až bílé barvy. Eumelanin (vlasy tmavě hnědé až černé) do tmavších odstínů šedi. Zároveň na barvu působí vnější vlivy – např. kolem obličeje a na svrchní části hlavy jsou šedivé vlasy vlivem slunečního záření světlejší. Kouření naopak vlasy zabarvuje do žluta.

  1. Důležitá je hydratace a pestrá strava.

    Péče o šedé vlasy není nijak náročná, protože začínají početně převládat ve věku, kdy se i přirozeně snižuje produkce mazu. Šedé vlasy i pokožka hlavy se tedy tolik nemastí, jsou na omak silnější, pevnější, až hrubší. Hůře se upravují, proto je důležitá hydratace kolagenovými přípravky jako je Glycosan Plus 10% kolagenový olej, který nemastí, vyrovnává pH a předchází pnutí pokožky hlavy.Vlasům prospívají také vitaminy B6, B12, D, E, dále selen a zinek. Ty obsahují ryby, vejce, mléko, oříšky a kvalitní oleje. Nebo využijte dostupnou a velmi dobře vstřebatelnou variantu v podobě doplňku stravy Glycovit Derma H, který trichologové doporučují i při padání vlasů.

  2. Rozjasněte šedé vlasy pomocí keratinové masky.

    Protettivo regenerační keratinová maska obsahuje kromě keratinu komplex přírodních peptidů, které vyplňují praskliny ve vlasovém stvolu, uhlazují jeho strukturu a chrání ho tak před vnějšími vlivy. Keratin také usnadňuje tepelnou úpravu nepoddajných vlasů.  Šediny pak lépe odráží světlo a jsou zdravější viditelně i hmatatelně.

  3. Šedivé prameny nebo melíry, na oboje funguje Mineralizzante.

    Odbarvené stejně jako šedé vlasy mají sklony k lámavosti. Dodejte jim pružnost a pevnost. Řada Mineralizzante obsahující šampon a vlasovou vodu v ampulích depigmentované vlasy vyživuje a oživuje. Aloe vera a výtažky z obilí vytvoří z vašich šedin opravdovou korunu krásy.