23.1.2020

Pestrý jídelníček jako základ

Patří pestrobarevný talíř i do vašeho jídelníčku?

Kukuřice, citrusy, dýně, řepa, luštěniny, jedlé kaštany, brambory, zimní jablka… také z tohoto výčtu vnímáte primárně paletu barev? Podzim, čas sklizně, nám i po celou zimu nabízí široké možnosti, jak zpestřit svůj jídelní stůl. Jsou však všechny krásně barevné potraviny pro naše tělo prospěšné?

Lovci a sběrači, aneb exkurz do historie

Pestrou zdravou výživou se rozumní lidé zaobírají už od pradávna. Starověcí léčitelé věděli, že lidské tělo ke správnému fungování potřebuje jak bílkoviny obsažené např. v mase, tak stravu pestrou na vitamíny z ovoce a zeleniny. Ale známá „výživová pyramida“ vznikla až ve 20. století. Ta jako základ stavěla sacharidy (těstoviny, obiloviny, pečivo), navazovala na ně ovocem a zeleninou, výš umístila živočišné bílkoviny (mléko, mléčné výrobky, vejce a maso) a na úplný vrchol kladla oleje, sůl a cukr. V současné době však světovému názoru vévodí tzv. zdravý talíř – diagram přehledně znázorňující doporučený poměr jednotlivých druhů potravin v našem jídelníčku.

Základem je znalost vlastního těla a jeho potřeb

Všeobecné principy mají pravdu v tom, že náš jídelníček by měl být pestrý a vyvážený. Měl by střídat všechny složky zdravého talíře, a to nejlépe v jejich základní podobě: ne hranolky, ale brambory 😉 Ne obiloviny obsažené v bílém pečivu, ale přímo jako přílohy k jídlům, např. jáhly, ovesné vločky, pohanku nebo divokou rýži. Zeleninu a ovoce čerstvé, ne v podobě kompotů či sterilizovaných plechovek. Do správného režimu dne patří i pramenitá voda v objemu podle vzorce: tělesná hmotnost krát 30 ml. To vše má být rozdělené do malých dávek (5 až 7 jídel denně), ne pouze k obědu a večeři.

Naše klinika jde však s plánováním jídelníčku ještě dál. Znáte jistě sami situace, kdy vám jídlo opravdu chutná, a přesto jste po něm nadmutí nebo je vám těžko. Nemusíte mít na danou potravinu přímo alergickou reakci (vyrážku, zvracení), stačí začínající intolerance, a už byste měli své stravovací návyky změnit. Některé složky stravy lze vysledovat poměrně snadno, jiné jsou součástí více pokrmů, než byste čekali. Pokud si nejste jisti, a vaše problémy se stále opakují, přijďte se k nám poradit. Nabízíme testy intolerance potravin v několika variantách.

Metabolic balance

Pokud právě nyní neřešíte žádné konkrétní stravovací problémy, pouze chcete nastartovat svůj metabolismus a připravit ho na opravdovou zimu, máme pro vás metodu metabolic balance. Tento výživový program určený pro úpravu látkové výměny a tělesné hmotnosti pomáhá našim klientům individuálně změnit stravovací zvyklosti, jíst naprosto vyváženě a zdravě a uzpůsobit jídelní plán na míru jejich metabolismu. Na základě 36 krevních hodnot získají unikátní jídelní plán a individuální seznam potravin, který je vyhotoven podle aktuálních laboratorních výsledků a údajů o zdravotním stavu klienta.

Glycovit Derma H

Ideálním doplňkem stravy pro obohacení jídelníčku o selen, zinek, železo a vitamín C a E, které chrání buňky před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály, je Glycovit Derma H. Obsažený vitamín C napomáhá obranyschopnosti organismu a vitamín A reguluje syntézu keratinu. Ačko navíc posiluje buněčné membrány, a tak napomáhá udržovat pružnost kůže a brání jejímu vysušování. Je vhodný i pro sportovce a manažery, je plný antioxidantů a základních vitamínů, které jsou potřebné pro správné fungování organizmu.

Pokud Vás zajímají další tipy na sestavování pestrého jídelníčku, můžete pokračovat ve čtení zde: Apetit online.