16.4.2021

Nemoc omluvou pro vše? Ne pro padání vlasů!

Horečka nebo zvýšená teplota, kašel a rýma jsou prokázané akutní průvodní znaky nemoci covid-19, které většinou odezní do 14 až 21 dní. Neochota dodržovat termíny, tendence vymlouvat se na nemožnost standardně pracovat, sáhněme si do svědomí, tohle přetrvává po celou dobu nouzového stavu 😉 Co za průvodní znaky koronaviru nás však může potkat z dlouhodobého hlediska?

Jak souvisí padání vlasů s nemocí?

Jakákoliv nemoc je vždy zátěží pro celý organismus člověka. Vyšší teploty vyčerpávají a kašel otravuje při každém nadechnutí. V říjnu roku 2020 japonští lékaři a vědci začali upozorňovat na důsledky „covidu“ pro celkový zdravotní stav člověka. Zjistili, že kromě akutních potíží trápí vyléčené pacienty nejčastěji dušnost, dýchavičnost, poruchy čichu, chronická únava a také padání vlasů. Tyto problémy se mohou objevit již během léčby nemoci, ale můžou nastat i později.

Z dostupných odborných studií vyplývá, že padání vlasů v důsledku covid-19 je tzv. příznakem s pozdním nástupem. V průměru nastává okolo 60. dne od počátku onemocnění a může přetrvávat déle než půl roku v závislosti na době rekonvalescence organismu člověka.

Dobrou zprávou je, že pokud padání vlasů zapříčinila pouze horečka, nemoc nebo stres, mají vlasy většinou tendenci se samy vrátit do normálu.

Životní cyklus vlasu a telogen effluvium

Abychom pochopili, jak mohou nemoci spustit padání vlasů, připomeňme si životní cyklus vlasového folikulu, ze kterého vyrůstá 1 až 5 vlasů.

Růstová fáze vlasu (anagen) trvá 2–6 let, poté následuje fáze, kdy se vlas oddělí od výživy (katagen), a cca 3 měsíce trvá, než vypadne. V této fázi se vlasová cibulka ztenčuje až do úplného vymizení. Poté vlas přirozeně vypadne (telogen). V průměru člověku vypadá 30–50 vlasů za den.

Pokud člověku vypadne více vlasů, muže se jednat o tzv. telogen effluvium – stav, kdy do klidové fáze přechází více vlasů než obvykle. Následkem toho se zvýší vypadávání, zejména z horní části hlavy. Mezi faktory způsobující tento stav patří mimo jiné větší chirurgický zákrok, zvýšená míra stresu, fyzické trauma, extrémní úbytek hmotnosti či náhlé změny ve stravě, vysoká horečka nebo těžké onemocnění. V důsledku pak roste z jednoho folikulu pouze 1 vlas, vlasová buňka jich více nedokáže vyživit. I proto jsou vlasy jakýmsi indikátorem toho, že je v našem těle něco v nepořádku.

Studie mluví jasně

U většiny pacientů, kteří byli propuštěni ze zkoumaných nemocničních zařízení po zotavení z koronaviru, byla prokázána androgenetická alopecie. Navíc vědci zaznamenali jev telogen effluvium spojený se závažným akutním respiračním syndromem – na výpadek vlasů má velký vliv také nedostatečné okysličování organismu. Jak je všeobecně známo, covid-19 postihuje především dýchací cesty a pokud lidskému organismu chybí kyslík, špatně se prokrvují tkáně, zpomaluje se buněčná obnova a např. pro pokožku hlavy to znamená oslabení cév a zúžení vlasových cibulek – cibulky tzv. atrofují. Což opět vede k nadměrnému výpadku vlasů, které cévy nedokáží vyživit.

Výsledky výzkumů o vlivu koronaviru na míru padání vlasů z Itálie, Číny nebo Ameriky a dalších zemí, kde se virus vyskytuje nejdéle (kde je možné uskutečnit průzkum na větším počtu již vyléčených jedinců), jsou shodné se studiemi z Japonska.

Jak snížit riziko vypadávání na minimum?

Pokud se vás padání vlasů z jakéhokoliv důvodu týká, neváhejte navštívit trichologickou poradnu. Často bývá výpadek vlasů dočasný a lze ho účinně zastavit. Nejlepší je však starat se o vlasy a své zdraví tak, aby k nadměrnému vypadávání nedošlo. Účinná prevence je základ.

Odborně vyškolení trichologové našeho centra dokáží pomocí trichologické mikrokamery a řízeného pohovoru odhalit příčiny problémů s vlasy. Na základě diagnózy pak doporučují možnosti léčby. Nechcete-li čekat x měsíců, než se stav vlasové pokožky vrátí sám do normálu, vyzkoušejte přípravky proti padání vlasů.

Jde především o doplněk stravy Glycovit Derma H obsahující selen, zinek, vitamíny C a E chránící buňky před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. Působí zároveň jako prevence padání. Vlasové vody a šampony řady Anti-caduta pak pokožku hlavy vyčistí a dodají potřebné živiny.

Novinkou a okamžitým produktem číslo jedna je řada Genetics-LPA s kmenovými buňkami rostlinného původu, jež zajišťují obnovu a regeneraci buněk. Vlasy jsou po první vlně užívání kúry viditelně objemnější, pevnější, hustší a rychleji rostou.

Proč čekat, až se padání vlasů dostaví, a věřit, že se vše samo v dobré obrátí? Začněte se změnou k lepšímu ihned.

Zdroje dat a studií

https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/covid-19

https://www.survivorcorps.com/reports

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-science-idUKKBN29B2T1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7665672/

https://www.jaad.org/article/S0190-9622(20)32302-1/fulltext