20.2.2023

Na co je vlasová voda? K čemu slouží?

Vlasová voda, vlasové tonikum, tinktura nebo sérum na vlasy. Pod těmito obchodními názvy najdete na e-shopech a v kamenných obchodech produkt, který pečuje o vlasovou pokožku a řeší určitý typ problému s vlasy.

Co je to vlasová voda?

Jak už název napovídá, vlasová voda má konzistenci čiré tekutiny. Jde v podstatě o tonikum (z řeckého tonikos = napjatý), tedy vodu s účinnými přírodními výtažky, které mají za úkol vlasovou pokožku regenerovat a ozdravit. Ve většině dostupných přípravků se jako základ používá osmotická voda, z níž se odfiltrovaly všechny nečistoty a přebytečné látky (vodní kámen, minerály aj.). Na vodu se pak naváží léčebné látky získané z přírodních zdrojů a vzniká jakési sérum pronikající hluboko do pokožky.

Magnetizovaná voda je účinnější než osmotická voda

Společnost Vivipharma v roce 2019 začala pro výrobu svých přípravků používat magnetizovanou vodu. Ta je zbavená všech nežádoucích přísad díky působení přirozeného magnetického pole namísto chemického zásahu. Voda je proto stále živá a zároveň ve chvíli smísení s účinnými látkami také polarizovaná, proto na sebe dokáže lépe navázat jejich vlastnosti.

Proč vlasová voda (tonikum) a ne šampon?

Šampony, i když složené z funkčních extraktů, mají většinou pouze povrchový účinek pro pokožku hlavy. Jejich funkce je především mytí, očištění pokožky. Šampon může mít na pokožku dočasný ozdravný nebo hydratační účinek, zůstává však na povrchu kůže, odkud ho navíc vymyjeme. Kvůli svým větším molekulám se nevsákne do pokožky, a proto nedokáže zapůsobit tam, kde je léčby zapotřebí – u vlasové cibulky, u folikulu. Vlasová voda proniká hluboko do pokožky a dopraví tak účinné extrakty přímo k místu problému, např. k mazové žláze, pokud je potřeba upravit její činnost.

Ať již zvolíte vlasovou vodu, tonikum, tinkturu či sérum, aplikujte je vždy na právě umytou pokožku hlavy. Tehdy jsou póry otevřené, propustné a nic vodě nebrání v cestě, která vede podél vlasového stvolu pod vrchní vrstvu pokožky až k cibulce, mazové žláze, cévám vyživujícím vlas, svalu vzpřimujícímu vlas i růstovým faktorům. Voda tak může zasáhnout celé vlasové ústrojí a účinkuje správně a rychleji.

Vlasová voda umí

  • vyřešit akutní padání vlasů
  • zklidnit citlivou a zarudlou pokožku hlavy
  • zaléčit lupy nebo seboroickou dermatitidu
  • odstranit přebytečný maz
  • regenerovat narušenou pokožku
  • a další

Pokud nevíte přesně, kterou vlasovou vodu zvolit a s kterým šamponem ji zkombinovat, přijďte se poradit na trichologické vyšetření.