20.3.2022

Jak vybrat správný typ šamponu? Aneb jeden produkt nikdy nestačí.

Suchý šampon ve spreji, dehydrovaný šampon v prášku, tuhý šampon, odvary z bylin, šampony 2v1, ten umí to a ten zas tohle… kdo se v té změti možností má vyznat? Trichologie to zvládne. Najde dokonce řešení i pro kombinace problémů jako jsou suché vlasy a mastná pokožka hlavy nebo řídnoucí vlasy a citlivá pokožka hlavy.

Stačí jeden typ šamponu nebo je dobré experimentovat a měnit šampon?

Myjete si vlasy celý život jednou značkou šamponu z drogerie a nemáte žádný problém? Pak jste šťastný člověk a patříte k menšině populace. Z průzkumů vyplývá, že až 70 % dospělých Čechů není s kvalitou či hustotou svých vlasů spokojeno a experimentuje. Přebornice jsou ženy, protože několikrát za život změní barvu vlasů nebo na sobě pociťují změnu kvality vlasů při hormonálních změnách. Taková reakce je však zcela v pořádku. Odbarvené vlasy potřebují jinou péči než dobarvované. Vlasy maminek před porodem bývají nabité energií a zdravím, zatímco po skončení období kojení se jejich kvalita může rapidně zhoršit. Podle čeho tedy vybírat?

Trendy je být eco waste a dělat vše home made

Sociální sítě a internet se hemží doporučeními, jak ušetřit přírodu, peníze, čas i svoji energii. Občas na takové šetření ale doplatí vlasy a předně pokožka hlavy. Suché šampony sice rozpustí mastnotu a pocitově oddálí mytí vlasů vodou, ale problém nevyřeší. Tuhé a práškové šampony nepotřebují plastový obal a určitě dokáží umýt rozmanité druhy vlasů. Pokud vám však obal slibuje, že šampon vyléčí lupy, padání vlasů nebo maštění pokožky hlavy, buďte obezřetní. To, co se zdá jako rychlá úleva a pomoc od problému, může způsobit reakci zcela opačnou. Máme na mysli přípravky, které lupovitou pokožku hlavy pokryjí mastnotou, nebo takové, co odstraní maz z pokožky hlavy tím, že ji vysuší.

Jaký šampon doporučuje trichologie?

Základem filozofie trichologické kliniky společnosti Clinical je podrobně diagnostikovat typ vlasů klienta a jemu podřídit výběr vlasové péče. Diagnostiku provádíme pomocí trichologického vyšetření, které má za cíl nalézt příčinu problému s vlasy či vlasovou pokožkou, a tu odstranit – komplexně a trvale. A to nejen volbou vhodné dermokosmetiky, ale především edukací klienta, jak má o své vlasy pečovat, jak je správně mýt, česat, vysoušet, co jim škodí a co prospívá.

Trichologické šampony

  • jsou koncentrované přípravky
    Ve velmi malém množství najdete vysokou hladinu funkčních látek. Při mytí nanášíte pouze malé množství, proto balení vydrží na delší dobu než běžné šampony.
  • patří do dermokosmetiky
    Šampony obsahují funkční mycí složku, šetrnou k vlasům a pokožce hlavy klienta, zároveň ale i léčebné výtažky z přírody a prochází přísnými kontrolami jako léky.
  • dělí se na dva typy
    Šampony na pokožku hlavy řeší suchou nebo mastnou pokožku hlavy, lupovitost nebo citlivost. Šampony na délky vlasů pomáhají např. suchým a lámavým vlasům nebo berou ohled na barvu vlasů. Tím pokrývají veškeré možné problémy s vlasy i pokožkou hlavy.
  • před použitím protřepejte
    Aby se funkční složky šamponu smísily, je potřeba ho před každým použitím protřepat.
  • nechte působit doporučenou dobu
    Funkční přípravky potřebují čas zapůsobit tam, kde je to nutné, dodržujte proto určenou dobu působení.

Jak správně aplikovat šampon?

Nejprve nanášejte šampon pro pokožku hlavy.

Máte dvě možnosti – rozředit malé množství šamponu s vodou a tuto směs nanášet postupně do pěšinek po celé ploše hlavy, jako při barvení odrostů vlasů. Takový postup je vhodný, když potřebujete šampon nanést na problematická místa, např. na ložiska lupů. Druhým možným postupem je důkladně namočit celou hlavu tak, aby voda pronikla až k pokožce hlavy a šampon nanést, jak jste zvyklí. Nezapomeňte na oblast týla a pokožku kolem uší. Nechte šampon působit doporučenou dobu, a poté pečlivě vymyjte.

Jako druhý naneste na již mokré vlasy šampon pro délky vlasů.

Jemně masírujte bříšky prstů pokožku hlavy a opět dodržte čas pro působení funkční složky šamponu. Znovu vymyjte veškerý šampon, aby zůstala pokožka hlavy i vlasy čisté pro nanesení kondicionéru nebo masky a následně vlasové vody – teprve tato péče vlasy vyživuje a léčí. Šampon sám pomáhá jen dočasně. Jeho složení (velké molekuly) mu nedovoluje, aby pronikl pod pokožku a řešil důvod vzniku problémů jako je padání či maštění vlasů.

Přípravky na citlivou pokožku hlavy.

Přípravky pro posílení vlasů.

Pokud váháte nad tím, jaký šampon zvolit, obraťte se na svého trichologa.