19.7.2019

Jak se starat o vlasy během léta?

A je to tady! Léto jak má být. Horko, slunce, černé brýle, koupaliště nebo moře. Už vymýšlíte, co na sebe, jaké plavky si koupíte a ve kterou značku opalovacího krému vložíte svou důvěru. Měl by vás ochránit a přitom umožnit krásné opálení, to je jasné. Co ale s vlasy? Svázat do culíku, protože budou mastné. Schovat do drdolu pod slamák, aby vás z horka nebolela hlava. Po každé návštěvě bazénu pořádně šamponovat… Ani nápad! Poradíme vám lepší taktiku jak si zachovat vlasy krásné, lesklé a zdravé i v tomto ročním období.

Základ? Pitný režim a dostatek aminokyselin

Stejně jako naše pokožka a celý organismus trpí i vlasy v létě nedostatkem vláhy a živin. Proto je důležité zachovávat poměr 35 ml vody na 1 kg tělesné hmotnosti a pít neslazené vody či minerálky. Strava by měla být pestrá, zkuste využít veškerou nabídku čerstvé zeleniny a ovoce. A pokud si nejste jisti, co přesně tělu doplnit, není nic snazšího než zajít na vyšetření z kapky krve, které okamžitě ukáže, zda vám nechybí například metionin a cystin – aminokyseliny tvořící základ keratinové struktury vlasu. Ty chrání buňky před předčasným stárnutím i slábnutím. Pro povzbuzení vlasového kořínku, který horkem také chřadne, můžete koupit potravinový doplněk s obsahem železa, selenu, zinku a hořčíku.

Mastit, nebo odmašťovat?

Během horkých letních dní působí na vlasy silné sluneční záření, k němuž se při pobytu u moře či u bazénu připojuje také mořská nebo chlorovaná voda. Navíc je vlasová pokožka zatěžována zvýšeným pocením. Vlasy se tedy více mastí, mají sklony k lámavosti, tmavé přelivy šisují, světlé a odbarvené tóny se cuchají a „dredovatí“. Hlavní je dodávat vlasům správnou výživu – pravidelně je mýt šamponem bez silikonů, niklu a ropných olejů. Takové látky vlas obalí neproniknutelnou vrstvou, která nepropustí výživné látky a k tomu vlas ještě více mastí.
Pro intenzivní ochranu jsou dobré vlasové oleje či další bezoplachové přípravky pro doplnění keratinu a kolagenu. Odlehčit vlasům můžete také pomocí kosmetiky s výtažky z léčivé rostliny limnanthes alba. Pozitivní účinky mají i proteiny obilí a hydratační a elastizační složku posilují mono- a disacharidy v přírodní kombinaci s aminokyselinami. Cenné peptidy se získávají také ze semen léčivého stromu moringa olejodárná. Takové složky šamponu krásně vyhladí keratinové šupinky a vlasy budou pevné, pružné a lesklé.

Od kořínků ke konečkům

Věnujte vlasům takovou péči, jakou dáváte své pokožce. Opalovací mléko, krém po opalování, noční, denní, oční krém, jiné mazání na ruce, jiné na nohy. To znáte. Avšak vlasy mají také své specifické potřeby. Odumřelé buňky trápí na celém těle, dopřejte proto vlasové pokožce peeling, například Vivipharma Detoxi Au, který otevře buňky všem živinám z následné kúry nebo šamponu a masky. Stačí ho aplikovat jednou až dvakrát za 14 dní a vlasy budou zdravější než kdy dřív. Po umytí i za sucha češte vlasy postupně od konečků ke kořínkům a používejte vlasový krém, který česání usnadní i urychlí. Do třepících se konečků opakovaně masírujte výživný olej a pokud vás v tomto období konečky trápí víc než obvykle – což je pochopitelné –, navštivte kadeřnici, která upraví střih na požadovanou „zdravou“ délku a doporučí další péči.

Neřešte problémy střídáním vlasových preparátů!

Ve chvíli, kdy během léta či po něm začne vlasová pokožka červenat, svědět či se vyskytnou lupy, vyhledejte odbornou pomoc. Lidé se mnohdy snaží odstranit vlasový problém střídáním preparátů, ale nový přípravek potíže jen utiší a skutečné vyřešení oddálí. Ideálním řešením je trichologické vyšetření, které vám poskytne komplexní informace o potřebách vašich vlasů.

Tipy na letní péči o vlasy

Při sestavování vlasové kúry myslete na to, aby se účinek jednotlivých přípravků mezi sebou neznegoval. Stát se to může při kombinování preparátů od různých výrobců, které jsou postaveny na jiném základě.

1. Tříměsíční kúra pro obnovu narušených vlasů

  • Protettivo šampon, cena: 682 Kč, 200 ml
  • Mineralizzante vlasová voda, cena: 1 420 Kč, 10×10 ml
  • Vlasový krém Instant, cena: 423 Kč 1 Kč, 100 ml
  • Protettivo keratinová maska, cena: 576 Kč, 6×15 ml

Cena celé kúry: 2 679 Kč, k dostání na www.clinicalhair.cz

2. Detoxikační krém Vivipharma Detoxi Au

Používá se jako jemný peeling pokožky hlavy. Obsahuje koloidní zlato, urychlovače bio-enzymů buněčného dýchání a další speciální látky podporující obnovu kožních buněk a hloubkovou regeneraci. Je velmi účinný na suchou a citlivou pokožku hlavy i zarudlou pokožku. Má blahodárné léčebné účinky na křehké a dehydratované vlasy.

Cena: 480 Kč (5 tubiček x 15 ml), k dostání na www.clinicalhair.cz