27.5.2019

Doba komfortu, nebo doba uspěchaná?

Je ráno, nestíháte, potřebujete se dostat včas na letiště, berete si nejrychlejšího taxíka. Na letišti zhltnete jídlo z fastfoodu, v rychlosti kontrolujete, co jste si sbalili, a zjišťujete, že vám chybí léky. Lékárna má zavřeno, tak si objednáte z e-shopu vše až na místo doletu. Tam vás ale nečeká útulný hotel, který vám po telefonu slíbila paní na recepci. Co teď? Dobře víte, že stačí pár kliků a máte ubytování ještě útulnější.

Je vám podobná situace dobře známá? Využíváte komfortní a rychlé služby dnešní doby? Jídlo na objednávku do domu? Nákupy oblečení a obuvi online? A máte pak naopak náladu obejít pár obchodů osobně, vyzkoušet si ručně šité boty nebo si doma uvařit poctivý pomalu tažený vývar?

Žijeme v době, kdy je vše možné a zázraky se dějí na počkání. Avšak naše tělo má jiná měřítka, nedokáže se z porodu zregenerovat za hodinu. Ani vlasy upálené odbarvováním nedorostou za týden. Důsledky stresu nezmizí po dobrém spánku do příštího rána. Vše má svůj čas a specifický postup řešení.

Pohlížíme-li na péči o vlasy z trichologického hlediska, musíme si uvědomit náročnost a komplexnost tohoto procesu. Neexistuje jeden přípravek-všelék na všechny problémy s vlasy. Základem péče je správná životospráva, kvalitní spánek, pitný režim a psychická i fyzická rovnováha. Dalším stupínkem ke krásným vlasům je zdravá a čistá vlasová pokožka. Dále je důležitá výživa a podpora růstu vlasů. A teprve vlasová kosmetika dává celému procesu korunu.

Trápí vás dlouhodobě problém s vlasy či vlasovou pokožkou, a rozhodli jste se jej konečně vyřešit s trichologem? Jistě si po úvodní návštěvě, diagnostice a konzultaci domů odnášíte nejen informace z předchozího odstavce, ale také nejrůznější přípravky. Nadšeně běžíte do koupelny, nanášíte vše, co vám bylo doporučeno, osušíte vlasy a před zrcadlem hledáte slibovaných „10 rozdílů“. Nevidíte je? A to ani po druhé či třetí aplikaci? Buďte trpěliví. Spolu s přípravky jste určitě obdrželi i upozornění na délku konkrétní procedury (obvykle minimálně tři měsíce). Kúra navíc může fungovat podobně jako očkování – nejprve se problematický stav může zhoršit (vlasová pokožka se více mastí, vlasy více padají), v tu chvíli je důležité nepřerušovat kúru a vydržet. Jakmile problémy pominou a vy se s tricholožkou domluvíte, můžete přejít na druhou řadu přípravků: z léčivé řady na tu pěstící.

Poukazujeme zde na důležitost dodržování stanovených postupů a délky léčby vlasů. Průměrný přírůstek vlasů dosahuje maximálně 2 cm za měsíc. Většinou je to však méně. Proto je léčba časově náročná. Některé problémy lze řešit celkem rychle (například padání vlasů v důsledku stresu, například po maturitě či zkouškách), ale musí se začít řešit co nejdříve. Naopak plešatění, stárnutí a řídnutí vlasového porostu jsou procesy nevratné, které se dají pouze brzdit anebo jim předcházet.

Jedním z pilířů filozofie naší kliniky je vzájemná důvěra. Kadeřnice a tricholožka by měly mít vaši plnou důvěru a měly by vědět, co vás trápí a jak si svou vizáž představujete vy. Každá trichologická kúra je pak šitá vám na míru. Tricholožka navrhuje takovou kombinaci přípravků, která vám nejlépe vyhovuje. Proto není řešením koupit si jeden z navrhovaných produktů a očekávat výsledky jako při komplexní péči. Stejně tak, pokud přeskočíme první fázi léčby, tedy léčbu vlasové pokožky, a budeme užívat jen přípravky k léčbě a výživě vlasů, nejspíše se problémy nevyřeší nebo se vrátí. Buďme tedy trpěliví, důslední a pečlivě zvažme, co pro své zdraví chceme udělat.