20.8.2020

Co všechno se dá vyčíst z celkového vzhledu vlasů?

Každý den se potkáváme s mnoha lidmi, ať už v hromadných prostředcích, v práci, na schůzkách, ale i v obchodech či na dovolené. Většinou si na ně ihned podvědomě podle prvního dojmu uděláme názor. Zaujmou nás boty či šaty daného člověka, jeho obličej, gesta nebo hlas. Až druhotně nás zajímá, o čem vlastně hovoří. Když pak stejného člověka potkáme podruhé, může mít jiné šaty, jiná gesta, ale obličej a také vlasy většinou zůstávají po určité období stejné.

První dojem vs. komplexnost informací

K tomu, abychom si na někoho udělali názor, potřebujeme posčítat všechny poznatky, které o něm dokážeme získat. Měli bychom druhého posuzovat komplexně. Přesto existují signály, které se při výzkumech opakují a dají se z nich udělat závěry. Teď nemáme na mysli, že jsou blondýnky hloupé, rudovlásky afektované a brunetky subtilní, i když barva vlasů může určitou povahu člověka naznačovat, a překonat první dojem je někdy opravdu těžké.

Metoda 3 AXIS

Pracovníci vyškolení touto metodou, kterou před několika lety ustanovil lékař Miroslav Krejčíř, dokáží zevšeobecnit výsledky průzkumů a rozdělit lidi do určitých kategorií. Tvrdí například, že když své vlasy ztmavujete, potřebujete zesílit svůj výkon (především fyzický). Takoví lidé jsou spíše praktičtí a chtějí řešit všechny problémy ihned. Naopak teoretici a ti, kdo své kroky pečlivě rozvažují, vlasy spíše zesvětlují.

Výzkumy také ukázaly, že lidé s kudrlinami používají více pravou, intuitivní a fantazijní mozkovou hemisféru, jsou tvůrčí a mají složitější „kudrnaté“ myšlenky. Oproti tomu lidé s rovnými vlasy bývají přímočaří, logičtí a zaměření na výkon.

Co se týče délky vlasů, ve světě vede trend zkracování, i když u žen stále ještě převažují vlasy delší a polodlouhé. Možná by se tato tendence zmírnila, kdyby si ženy uvědomily, že krácením vlasů na Gábinu Kratochvílovou přejímají jakousi „mužskou roli“. Stejně jako od mužů od nich okolí očekává rychlé rozhodování a okamžité výsledky. Dlouhovlasým lidem pak automaticky podvědomě necháváme delší čas na rozmyšlenou.

Také všeobecně platí, že když jdeme na pracovní schůzku, snažíme se vypadat upraveně, vlasy češeme do pevných a zalakovaných tvarů. Působíme tak na okolí dojmem, že víme, o co nám jde. Oproti tomu např. na setkání s přáteli můžeme nechat vlasy rozpuštěné, dát jim volnost, a tím i odezva okolí bude jemnější a méně důrazná.

Vlasy indikátorem procesů v těle

Jak vidíte vy sebe samu? Našla jste se v těchto řádkách, nebo se vymykáte výsledkům průzkumů? Za nás je hlavním vyjadřovacím prostředkem vlasů jejich zdravý vzhled. Jsou totiž skvělým indikátorem procesů, které se odehrávají v našem těle. To přednostně vyživuje důležité orgány, řeší problémy uvnitř organismu a na vlasy mu už nezbývá energie. Primárním ohrožením vlasů je stres a nedostatek vody. Negativní dopady mají i hormonální změny a s nimi spojené pocitové stavy.

Většina problémů s vlasy je však řešitelná. Hlavní je včasná a vhodná péče a šikovná kadeřnice. Tak může dosáhnout té nejlepší kvality vlasů každý.

Pravidla zdravých a silných vlasů:

  • Pitný režim na prvním místě. Měli byste denně vypít přibližně 30 ml pramenité vody na 1 kg tělesné hmotnosti.
  • Důležitý je kvalitní a dostatečný spánek, přičemž pro každého platí jiný rozsah – někomu stačí šest hodin, jiný jich potřebuje devět.
  • Jezte potraviny s vitaminem B, C, zinkem, vápníkem a proteiny. Ty jsou pro zdravé vlasy velmi důležité.
  • Zařaďte do svého jídelníčku ryby a další potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit.
  • Druhou variantou doplnění důležitých látek do těla jsou potravinové doplňky.
  • Pečujte pravidelně o vlasové vlákno vhodným šamponem a kondicionérem, podle potřeby pak maskou.
  • Dopřejte očistu i vlasové pokožce, a to speciálním peelingem a šamponem, popřípadě vlasovou vodou.
  • Používejte přípravky od jedné značky, protože každá značka obsahuje jiné složení produktů – různé značky proto spolu nemusí tak dobře účinkovat.

Závěrem připomínáme, že je důležité si vybrat přípravky vhodné pro váš typ vlasů. Se správným výběrem vám rádi poradíme.