20.10.2022

Co je dermokosmetika? A patří na hlavu?

Padají vám vlasy? Trápí vás lupy? Trpíte seboreou? A kam vedou vaše kroky, když daný problém řešíte? Ke kosmetičce či kadeřnici, které důvěřujete a zná vás? K dermatologovi pro předpis na některý lékařský přípravek? Nebo rovnou do lékárny za vaší oblíbenou magistrou, která vždycky dobře poradí? Náš tip je samozřejmě tricholog v trichologické poradně. Pokožka na hlavě je totiž specifická hned několika faktory.

Vlasy brání léčbě dermatologických onemocnění

Předně jsou na pokožce hlavy vlasy. Ano, to ví přece každý, co to však v důsledku znamená? Vlasy mohou být pro mnoho lidí příčinou, proč léčbu pokožky hlavy opomíjejí. Zarudlá místa, lupy a šupiny bezvadně skryjí vlasy stažené do culíku. – S mytím se přece pokožka hlavy vyčistí, takže stačí mýt hlavu každý den a problém je vyřešený. – Těch pár lupů se v mých světlých vlasech schová. Takové a další výmluvy provázejí naše odkládání návštěvy odborníka. Kdekoliv na těle mažeme suchá místa i několikrát denně, ale pod vlasy to zkrátka není vidět.

Když si spálíme obličej nebo tělo, naneseme tlustou vrstvu chladivé pěny, ale do vlasů si přece nebudeme nic „patlat“ a tiše trpíme. O něco lépe jsou na tom lidé s krátkými vlasy. Pokud dostanou doporučení od dermatologa, že jejich seboreu vyřeší konkrétní krém, nanesou jej jednoduše všude, kde je zarudlá místa svědí. Na hlavě je však mnohonásobně více potních a mazových žláz, než na většině povrchu těla. Zároveň tam najdeme přibližně 50 vlasových folikulů na 1 cm2. Všechny tyto „otvory“ do pokožky se mohou krémy a mastmi zanést. Zklidníme tak příznak choroby, avšak nevyřešíme její příčinu. Zároveň znemožníme přirozený růst nových vlasů, které potřebují volnou cestu z pokožky ven a průchodné mazové žlázy.

V čem je dermokosmetika lepší?

Dermatologie a kosmetologie spojily své nejdůležitější postupy a zásady. Vznikla tak úzká třída přípravků specifických tím, že splňují přísné regule farmaceutik (jsou klinicky testované). Mají prokázané léčivé nebo hojivé účinky a nepotřebujeme na ně předpis.

Dermokosmetika na vlasy

  • spojuje zdraví a krásu.
  • pokožku léčí a přitom nezatěžuje.
  • je šetrná a zároveň účinná.
  • je hypoalergenní.
  • řeší problém komplexně.
  • bere ohled na typ a kvalitu vlasů.

Například seboroickou dermatitidu ve vlasech je vhodné léčit jak hydratačními a výživnými přípravky, tak účinným šamponem. Stává se, že klient používá mast na zklidnění, která zmírní svědění, ale pokožku zanese či zamastí. Následně ji umyje nešetrným šamponem, který pokožku umyje, ale také podráždí, čímž se dostává do začarovaného kruhu. Na výživné složky přípravků se zapomíná ještě častěji. Pokožka trpící seboreou potřebuje k vyléčení mnoho složek, např. kolagen, alantoin, aminokyseliny a proteiny. Proto doporučujeme dermokosmetickou trichologickou řadu přípravků Glycosan Plus Bio-Derm ve složení 10% kolagenový olej, hojivé Derma sérum a Shampooil šampon na narušenou pokožku při seboroické dermatitidě, lupénce nebo mastných vlasech. Se správnými principy použití vás seznámí tricholog při vyšetření. Účinnost kúry je klinicky prokázána.

 

Trichologické přípravky jsou dermokosmetické přípravky

Všechny produkty značky Vivipharma patří mezi kosmeceutika neboli dermokosmetické přípravky. Trichologické přípravky jakýchkoliv značek by měly vždy vlas i pokožku hlavy léčit, chránit a zároveň dbát na jejich přirozenou krásu.