30.4.2022

Seborea nebo mastné lupy?

Jaro je již v plném proudu a střídání teplot spolu s větrem se podepisují na kvalitě našich vlasů i vlasové pokožky. Seboroická dermatitida jásá a ukazuje se i na místech, kde se celou zimu neprojevila. Dokážete ji odlišit od lupů? A umíte s ní pracovat? Máme pro vás pár tipů.

Lupy jsou nárazové, seboroická dermatitida chronická

Pokud se pokožka hlavy obnovuje rychleji, než je obvyklé, vznikají částečky suché kůže, která se viditelně odlupuje a vypadává. Existuje několik typů lupů: suché lupy se sypou a jsou menší. Mastné lupy doprovází nadměrné, chorobné vylučování kožního mazu a oddělují se ve větších celcích. Nejvyšším stupněm lupovitosti je tzv. seboroická dermatitida, čili chronické onemocnění vlasové pokožky s masivní tvorbou lupů. Seborea se většinou vyskytuje nejen na pokožce hlavy, ale také na dalších částech těla, např. ve vousech, obočí, kolem nosu nebo na hrudi.

Příčina lupovitosti pokožky není vždy na první pohled patrná

Většinou se spojuje více faktorů, které zapřičiňují zvýšenou tvorbu mazu. Jedná se např. o:

  • změnu hladiny hormonů v těle
    v pubertě, při menopauze, hormonální léčbě
  • přemnožení mikroorganismů
    kvůli nesprávné hygieně, nošení pokrývky hlavy, spaní s mokrými vlasy
  • vliv stresu
    nadměrný nebo dlouhodobý latentní stres
  • změnu ve stravování
    nasazení diety, chybějící vitaminy a minerály, nadměrná konzumace cukrů

Lupy lze odstranit, seborea se vrací

Návod na odbourání lupů naleznete zde. Jde o komplexní revizi svého zdravotního stavu. Někomu se zhoršuje na základě stravy (sladké, pálivé, nadměrně kořeněné potraviny organismus vysušují), jinému v závislosti na menstruačním cyklu.

Se seboroickou dermatitidou se ale musíte naučit pracovat a držet ji v klidovém stavu. Díky kolagenovému oleji ošetříte citlivá a zarudlá místa, pravidelné odstraňování šupin a krust napomáhá dýchání pokožky a růstu nových vlasů. Do pokožky hlavy po každém umytí a prosušení vlasů vmasírujte vlasovou vodu Glycosan plus Bio-complex Anti-forfora a již nesplachujte. Ta prostupuje do hlubších vrstev pokožky a má intenzivní antibakteriální a antimykotický účinek.

Úleva od svědění a citlivosti nejen ve vlasech

Na veškerá místa postižená seboreou můžete bez obav několikrát za den nanášet Derma sérum. Má hojivé, zklidňující a protizánětlivé účinky. Zároveň působí jako ochranný film.

Dopřejte své vlasové pokožce detox!

K očistě pokožky od odumřelých kožních buněk i k hloubkovému čištění můžete použít Detoxi peeling na pokožku hlavy. Podporuje okysličování pokožky a zpomaluje tak její stárnutí. Zbaví vaši hlavu nepříjemné tíhy, svědění, lupů a dalších problémů, čímž vrátí vlasům energii a vitalitu.

Pokud si nejste jisti, zda vaši pokožku trápí seborea nebo lupy, které to jsou, a jak s nimi zacházet, neváhejte nás kontaktovat.